100%NL Magazine Curacao
Delen

Na het lezen van dit artikel staat dit prachtige eiland ook op jouw bucketlist!

Zon, zee en strand, en nog zoveel méér. Naast bounty stranden met helderblauw water, is er volop kunst, cultuur, heerlijke muziek, eten en drinken. Curaçao! Geniet mee met Michèlle van dit veelzijdige eiland. Wedden dat je zin krijgt om je koffers te pakken?!

Relaxte sfeer

Michèlle: “Na aankomst op Curaçao merk je direct dat de sfeer er heerlijk relaxt en ongedwongen is. Overal word je begroet met Bon Bini: Welkom! En zo voel ik mij ook meteen: meer dan welkom! De mensen zijn vrolijk en super vriendelijk. In de hotelkamer staat op de spiegel geschreven: ‘No hurries, no worries, you are on island time!’ Daar ga ik me tijdens dit verblijf heel goed aan houden. Dat blijkt totaal niet moeilijk, zeker niet met dit weer: altijd lekker warm, een heerlijk windje en zon.”

Lekker eten en drinken

“Ook niet onbelangrijk – overal kun je heerlijk eten. Van hippe en chique restaurants tot sfeervolle zaakjes en een Trucki di Pan. Een soort foodtruck die ’s avonds open gaat en waar je tot diep in de nacht heerlijk eten kunt halen. Er zijn er veel van op het eiland. Een die er wat mij betreft écht uitspringt is The Don. Ze hebben pizza’s, burgers en complete maaltijdboxen met patat, steak en gamba’s. Om je vingers bij af te likken! Voor visliefhebbers is Kas Di Piskadó Purunchi een aanrader. Het is een omgebouwd vissershuis met een openluchtrestaurant aan het water. De vis komt aan de ene kant het restaurant binnen, wordt aan de andere kant schoongemaakt en klaargemaakt en ligt daarna kraakvers op je bord.  Absoluut geen chique bedoening, wel waanzinnig lekker! Een wat hipper restaurant is BKLYN. Hier draait alles om kwaliteit en de relaxte sfeer. Er wordt 90’s hiphop gedraaid en op het shared dining menu staan gerechten zoals je die ook in trendy zaken in Brooklyn New York op het menu staan. Tip: gefrituurd bananenbrood als toetje. Zo lekker!”

Nog meer lekker eten:

* “Caleo Crudos y Parilla. Dit in april 2023 geopende restaurant is meteen een hit. Ze serveren rauwe gerechten (denk aan ceviche) en gegrilde gerechten van de bbq.”

* “Serka Tanchi. Een heerlijke plek voor ontbijt, brunch of lunch als je zin hebt in comfort food als een wafel met gefrituurde kip.”

* “Blue View Sunset Terrace heeft het allermooiste uitzicht over een helderblauw baaitje. Tip: maak foto’s van het prachtige uitzicht terwijl je proeft van de lokale lekkernij leguaan.”

* “Restaurant & Café Gouverneur de Rouville is een heel bekend restaurant in een authentiek Curaçaos pand tegenover de gekleurde huisjes van de Handelskade. De Kesi Yena, gebakken kaas met een kruidige vulling van gehakt, is hier heerlijk.”

Het uitzicht van Blue View Sunset Terrace

Kleurrijk Willemstad

“Het meest bekende beeld van Curaçao is dat van de gekleurde huisjes aan de Handelskade. In het echt zijn ze nog mooier dan op de foto. Maar de hele stad is een en al kleur en kunst. Overal zie je prachtige Street Art. De meeste kunstwerken bij elkaar vind je in de wijken Otrabanda en Pietermaai. Geen zin om te lopen? Een andere ideale manier om Willemstad te ontdekken is per tuktuk!”

Kleurrijke huisjes in Willemstad

Indrukwekkende streetart

Muziek en cultuur

“In het Museo di Tambú Shon Cola en Museo Ka’i Orgel zie je dat de geschiedenis, muziek en cultuur van Curaçao onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Tambú is de belangrijkste muziekstroom op het eiland. Een eeuwenoude traditie van muziek en dans, die ooit geïntroduceerd werd door de slaven uit Afrika. Het klinkt prachtig, de slavernij verhalen die erbij horen zijn minder mooi. Ditzelfde geldt voor de Ka’i Òrgel.  Achter dit muziekinstrument – dat het midden houdt tussen een piano en een orgel – zit ook een duistere geschiedenis. In het Kura Hulanda Museum laten ze op een indrukwekkende wijze zien wat de slavenhandel inhield. Van het gevangen nemen van de slaven in Afrika tot de invloed die het vandaag de dag nog steeds heeft op Curaçao.”

Feestjes en evenementen

“Bij muziek horen natuurlijk ook feestjes en evenementen. En daar kennen ze er veel van op het eiland! Tijdens ons bezoek was het Curaçao International Blue Seas Festival. Dit jaarlijks in april terugkerende gratis festival staat geheel in het teken van blues. Artiesten van over de hele wereld treden op bij diverse podia in de gezellige Pietermaai buurt. Eén groot feest!”

Andere bijzondere evenementen:

* “Carnaval. Een van de grootste events van het jaar. Verwacht kleurrijke optochten, feest en heel veel gezelligheid. Dit Caribische feest valt tegelijk met het Nederlandse carnaval.’

* “Sinds 2010 vind er jaarlijks een North Sea Jazz Festival plaats zoals we dat in Nederland ook kennen. Topartiesten die hier hebben opgetreden zijn o.a. Lionel Richie, John Legend, Usher, Stevie Wonder en veel anderen. Voor 2023 is het event gecanceld, maar voor 2024 staat het eind augustus weer op de planning.”

* “Op 2 september staat het Kaya Kaya festival gepland. Een groot feest voor de mensen die in Otrobanda wonen, en voor iedereen die zin heeft om mee te feesten. Voor het festival wordt de buurt nog mooier gemaakt met muurschilderingen en andere kunst.”

* “Daarnaast is er op het eiland iedere dag wel ergens een feestje te vinden, vooral op Mambo Beach. Klaar om te dansen? Gaan!”

Genieten tijdens de carnaval

Strand

“En natuurlijk ga je op Curaçao naar het strand. Er zijn er meer dan 35. Allemaal uniek, met hun eigen karakter en charme. Het bekendste is Mambo Beach. Een langgerekt strand met verschillende beachclubs en restaurants. De ideale plek als je zin hebt in een levendig dagje strand vol gezelligheid.  Aan de westkust liggen de kleinere strandjes en baaitjes. Mijn persoonlijke favoriet is Playa Lagun, verborgen tussen twee baaien in Westpunt. Tijdens het zwemmen zag ik een schildpad voorbij komen. Vergeet je snorkelspullen niet! Een ander fijn strand is het Renaissance Curacao Resort & Casino Beach, bij het hotel waar wij logeerden. Dit hotel is sowieso een aanrader: het is van alle gemakken voorzien en de cocktails die ze aan je strandbedje serveren zijn heerlijk. Extra leuk: ze hebben een eigen Starbucks.”

Nieuwsgierig naar nog meer stranden op Curaçao? Hier vind je een fijn overzicht van de leukste plekken!

Ook zin gekregen om dit prachtige eiland te ontdekken? Kijk dan op curacao.com/nl/ 

Delen