100%NL Magazine Jan Dulles Caroline
Zie ook:
Delen

Jan Dulles over Volendams dialect: ‘Zou doodzonde zijn als we dat kwijtraken’

Jan Dulles is een hele trotse Volendammer en hij hoopt dan ook dat het Volendams dialect niet verloren zal gaan. Hij vertelt er zijn mening over.

Jan Dulles

Jan Dulles kennen we allemaal als zanger van de 3JS. Samen met zijn grote liefde Caroline Mol woont hij op de dijk in het pittoreske dorpje Volendam. Samen kregen zij drie kinderen: James, Donna en Lina. Op Instagram delen Jan en Caroline de mooie en minder mooie momenten met hun volgers.

Dialect

Iets waar Jan graag over praat en waar hij heel trots op is, is het Volendamse dialect. Iets wat volgens de zanger nooit verloren mag gaan en daarom voedt hij zijn kinderen ook in het Volendams op. In de Volendamse krant Nieuw-Volendam vertelde Jan deze week over deze ‘taal’. ‘M’n zoon James kreeg een paar maanden geleden voor het eerst een soort van rapport op school. Het was fantastisch. Het mooiste was de aantekening van de juf onderaan: ‘James praat Volendams en doet ook beslist geen moeite om het in het Nederlands uit te leggen als iemand hem niet begrijpt.’ Ik kon een gevoel van Volendammer trots niet onderdrukken’, begint hij.

Jan vraagt zich vaak af waarom ouders van het ene op het andere moment besluiten om hun kinderen volledig in het Nederlands op te voeden in plaats van in het Volendams. ‘Is het omdat we vinden dat we zelf het Nederlands niet goed genoeg beheersen en dit onze kinderen voor de toekomst niet aan willen doen? Dat zou kunnen.’ ‘Het gevolg is dat er op de basisscholen van Volendam op dit moment nagenoeg geen kinderen meer zijn die nog Volendams kúnnen praten. Ik vind dat zonde.’

Trotse Volendammer

Jan probeert zijn mening en het echte Volendamse dialect uit te leggen en duidelijk te maken in de nummers die hij met vrienden schrijft onder de naam ‘VOLLEDAM’. ‘Dat zijn liedjes waar de trots en de liefde voor de Volendammer cultuur, de mentaliteit en het dialect vanaf druipt. Die cultuur is er eentje om trots op te zijn. Die mentaliteit zit in onze genen en dat dialect houdt het allemaal bij elkaar. In dat dialect zit onze geschiedenis en er zit vooral ook een bepaald soort humor in dat niet te vertalen is naar het Nederlands. Het zou doodzonde zijn als we dat kwijtraken.’

‘Vorige week kwam de juf van James naar me toe en ze zei: ‘Nou je hebt het voor elkaar, hoor. Mijn dochtertje gaat ineens steeds meer Volendams praten. Ze vindt de liedjes van VOLLENDAM zo leuk dat ze nu ook Volendams wil leren.’ Eerlijk is eerlijk: Dat is wat mij betreft de bedoeling van die liedjes. Iedereen moet natuurlijk zijn kinderen opvoeden zoals ‘ie zelf wil. Ik praat tegen mijn kinderen het liefst zoals ik tegen Caroline, mijn moeder en mijn vrienden ook praat. Ik zie het nut er niet van in om over te schakelen naar een andere taal als ik mijn kinderen aanspreek. Alsof ze in een andere denkwereld thuishoren. Het zijn gewoon Volendammers. Daar mogen we, vooral in deze tijd, heel blij mee zijn.’ Als het aan Jan ligt gaat het Volendamse dialect nooit verloren!

Bron en Beeld: Nieuw-Volendam

Delen

Meer over Jan Dulles

SMELT: Lina Dulles verovert álle harten als 'wereldreiziger'
SMELT: Lina Dulles verovert álle harten als ‘wereldreiziger’
Jan Dulles deelt hartverscheurende video van Lina op het graf van Donna
Jan Dulles deelt hartverscheurende video van Lina op het graf van Donna
Lees alle artikelen over Jan Dulles