100%NL Magazine Verbunt Verlinden
Delen

Dít doet de hitte met jouw geliefde wijntje!

Niets lekkerder dan tijdens een warme zomerdag ultiem te genieten van je welverdiende wijntje. Maar let goed op, want door de hitte kan jouw wijntje plotseling heel anders smaken!

Hitte en wijn

Het wordt langzamerhand een trend in ons kikkerlandje: de zomers lijken tegenwoordig steeds meer op die van mediterrane landen. Heerlijke temperaturen en soms zelfs erg warm. We hoeven daarvoor dus eigenlijk niet meer af te reizen en kunnen heerlijk genieten in ons eigen, prachtige land. Het liefst genieten we met dierbaren om ons heen en een heerlijk glas wijn. Maar dan wel geserveerd op de juiste temperatuur zodat die het beste tot z’n recht komt. Op een hele warme dag, koel je de wijn extra sterk. Het warmt zo snel op dat het al snel te warm wordt als je niet doordrinkt. Kleine beetjes schenken helpt ook. En de fles snel koud zetten, desnoods aan een touwtje overboord laten hangen, werkt geweldig. Overigens wel heel goed vastbinden… Wat ook erg lekker is, is rode wijn iets koelen. Serveer een rode wijn nooit warmer dan 16 graden! Dat koelen kan niet met elke wijn. Het probleem van wijn koelen, ook rode, is dat de zuren, frisse aroma’s en tannine duidelijker aanwezig zijn bij een lage temperatuur.

Tannine

Een rode wijn met veel tannine gaat bij een temperatuur rond de 12 graden al snel heel erg stroef smaken. Bepaalt niet lekker dus. Daarom is het verreweg het beste om een rode wijn te nemen die weinig of geen houtrijping heeft ondergaan, bij voorkeur jong is en niet te veel tannine bevat. Voorbeelden zijn vooral de pinot noir, gamay (Beaujolais) of de sappige Bardolino uit het Italiaanse Veneto. Hou je van rode wijnen met een volle body, zeg maar veel gewicht in de wijn, vaak door een flinke dosis alcohol, dan kun je de wijn iets fijner over laten komen door het iets te koelen. Het lijkt daardoor fruitiger en de alcohol komt in de geur niet zo gestoofd en fors over. Maar dan moeten de tannines niet te veel aanwezig zijn. Het is en blijft natuurlijk een persoonlijke smaak, maar wijn komt soms echt totaal anders over bij verschillende temperaturen. Ontdek het zelf, wijn is té bijzonder om geen aandacht te geven.

  • Houtgerijpte witte wijn met gemiddelde tot volle body: bijvoorbeeld: Witte Bourgogne = Licht gekoeld 10-11°C.
  • Witte wijnen met lichte/gemiddelde body: bijvoorbeeld:  Muscadet, pinot grigio, fino-sherry, pinot blanc = Gekoeld 7-9°C.
  • Zoete wijnen: bijvoorbeeld: Sauternes, Eiswein, Muscat Beaume de Venise = Goed gekoeld 6-8°C.
  • Mousserende wijnen: bijvoorbeeld: Champagne, Cava, Asti = Goed gekoeld 1-10°C. Vintage champagne mag iets warmer
  • Rode wijnen met lichte body: bijvoorbeeld: Beaujolais, Valpolicella, fruitige Pinot Noir =Licht gekoeld 11-12°C.
  • Rode wijnen met gemiddelde/volle body : bijvoorbeeld: Rode Bordeaux, Châteauneuf-du-Pape, Amarone = Op 14-16°C. (geen kamertemperatuur dus).
  • Versterkte rode wijnen: bijvoorbeeld: Tawny Port, Vintage = 12-14°C. (niet te warm dus omwille de alcohol)

Liever een cocktail? Neem dan de witte of rode Port uit de Blend Series van Graham’s. Deze Port wijnen zijn speciaal gemaakt om te mixen! Heerlijke frisse cocktails voor de hoge zomerse temperaturen. Inspiratie nodig? Bekijk de video’s hier! 

Kijk voor alle zomerse wijnen op www.wijnkring.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Wijnkring

Delen