ANP 100%NL Magazine Femke Bol
Zie ook:
Delen

De Femke Factor. Wat is het geheim?

Wat Femke zo speciaal maakt, buiten het feit dat ze zo hard kan lopen, is de Femke Factor.

Femke Bol

Femke Bol (Amersfoort, 23 februari 2000) is een Nederlandse atlete, die gespecialiseerd is in de 400 m en 400 m horden. Op het eerste onderdeel is zij regerend Europees kampioene outdoor, sinds 2021 Europees kampioene indoor en sinds 2024 wereldkampioene indoor. Sinds zaterdag is zij ook Olympisch kampioene op de 4 x 400 meter gemengde estafette.

De Femke Factor

Over wie het vandaag gaat bij het koffiezetapparaat? Zonder de andere 3 van onze 4 x 400 meter gemengde estafetteploeg tekort te doen, kan dat maar één persoon zijn: Femke Bol. En niet alleen bij de Nederlandse koffiezetapparaten, maar bij apparaten over de hele wereld. Iedereen heeft kunnen nagenieten van de lyrische commentatoren van sportverslaggevers uit alle winstreken.

Onze favoriet is de Braziliaanse ‘Jack van Gelder’ die ‘Finki Bo’ maar blijft herhalen met op het einde afsluit met een hele lange ‘Bóóóóóóóóóóóóó’. Maar wat maakt Femke nou speciaal buiten het feit dat ze heel hard kan lopen? Wat is de Femke Factor? De Femke Factor zit erin dat Femke iedereen zijn lieve buurmeisje zou kunnen zijn. Of die dame bij de groenteboer die altijd even vraagt hoe het met je gaat. Of die kraamverzorgster waar je in tranen afscheid van nam.

Femke is zo normaal in alles. Gewoon een leuke blonde meid zonder opvallende uiterlijk kenmerken die gewoon doet wat ze leuk vindt, heel hard rennen. Ze staat altijd voor iedereen klaar met een woordje, blaast nooit hoog van de toren en na de race is haar stem nog iets hoger dan normaal. En de Femke Factor is ook dat je nooit hoeft op te geven. Al loop je een straatlengte achter, gewoon rustig blijven, vertrouwen in jezelf en dan komt het vanzelf goed. Daarmee is ze een voorbeeld voor velen. En laten we eerlijk zijn, wat is nou mooier dan een inhaalrace. We herinneren ons allemaal nog Inge de Bruijn die als 5e het bad ingang en vervolgens iedereen eraf zwom. Of Max Verstappen die in Oostenrijk in 2019 iedereen één voor één binnen hengelde.

Wat Femke zo speciaal maakt, is dat ze zo gewoon is. Of zoals ploeggenoot Eugene Omalla het zo mooi zei: ‘What can we even say, Femke Bol is once-in-a-lifetime talent. Someone so special. She has it not just in her legs, not just in her arms, but she has it in her heart and in her head. So, no words for that. Amazing woman.”

Beeld: ANP Foto

Delen

Meer over Femke Bol

HOE LEUK: Vriend van Femke Bol doet ook mee aan Olympische Spelen!
HOE LEUK: Vriend van Femke Bol doet ook mee aan Olympische Spelen!
Lees alle artikelen over Femke Bol